Laurinkostersällskapet

Ordförande Håkan Lundgren

Läs mer under ordförandens sida

Dysa

2024-02-21

Medlemmar

2023-02-01

Nu ligger det en updaterad medlemsförteckning under Medlemsinfo/Folk och båtar.

Nyhet

2022-07-23

Inlägg

2022-06-17

Har du något du vill berätta om sommarens segling eller en reseskildring som du gjort och som du vill publicera här så skriv till mig på adress 
kathryn@arnborgart.se

Kathryn

Nyhet

2021-12-30

Uppdaterade länkar med bla. direktlänk till Arvids ritningar samt Wikipedia.

DigitaltMuseum

Arvid Laurin – Wikipedia

Hör av dig till mig om du har någon användbar sida som vi kan lägga upp så att fler når den.

Håkan

Viktigt!

2021-10-25

Vi saknar mail och adressuppgifter för vissa medlemmar.

Vänligen uppdatera dina kontaktuppgifter till mig på p_h_lundgren@hotmail.com

Med vänliga hälsningar

Ordörande

Håkan Lundgren

Allegroklubben

2020-03-03

Som vi beslutade på årsmötet så har vi tagit kontakt med Allegroklubben för att öka kunnandet om kosterbåtar.

Allegråklubben ställer ut på båtmässan i Stockholm den 7 och 15 mars.

De planerar att ha en sommarträff 24-26 juli på Lacka ön norr om Nynäshamn.

Följ dem på länken http://allegroklubben.se/

Grattis Emma 

2019-04-05

Emma Ringqvist har vunnit utmärkelsen som årets äventyrare 2018 efter sin segling med L-32an S/Y  Caprice. Laurinkostersällskapet vill uppmärksamma detta genom att gratulera till denna bedrift.

Styrelsen

Sirocco får en el-motor

2019-02-10

Elmotor är ett kul och bra alternativ. Jag gjort ett litet blad som beskriver med bilder och text de steg som vi gick igenom när Sirocco 2017 fick en el-motor.

Håkan

Segeltrimning

2018-11-15

”Pascal”, en av de äldsta L-28-orna i plast, byggd i Öregrund 1966. Speciellt för denna båt är att den sedan många år har självslående fock - på skotskena med maximal bredd för optimal skotning i ett brett vindregister. Speciellt i något öppnare vindar än ren kryss får man minskat vindspill i toppen och bättre strömning kring storseglet. Detta minskar behovet av en genua. Att sikten föröver är bra med en smal fock är ju också en fördel. Bilden visar denna lätthanterliga segelföring som ger en välsignande båt med bra eller nästan maximal fart i de flesta vindar. 

Med focken spirad i lovart med nedåtriktad något förlängd bom som sträcker akterliket (vilket i spirat läge på halvvind verkar som seglets framkant) är denna smala fock väldigt effektiv och man kan gå högt i vind på hårda slörar som närmar sig halvvind då man inte längre kan eller vågar föra ens en plan spinnaker eller gennaker. För hårda vindar har jag även en mindre självslående fock, som jag dock använder relativt sällan. 

Som framgår av lattorna har jag inte focken på rulle. L-28-ans förtriangel är smal och ställer därmed höga krav på segelduken. Det är möjligt att moderna styva segeldukar och ”vertikala” lattor kan fungera för en rullfock med denna geometri men man närmar sig förmodligen gränsen för ett väl fungerande segel, särskilt i frisk vind. Även med horisontella lattor bör en dacronfock vara av triradialtyp med duk som är förstärkt i den lokala dragriktningen. Ännu bättre blir det med laminerade styva dukar som på bilden.

Bild: Gunnel Bark

Text: Göran Bark

2018-07-02

Läs om Emmas äventyr med sin L-32a runt Atlanten.

https://emmasailing.com 

Håkan

Jubileumseskader

Sällskapet firar

20 år

 

 

 

 

[counter] st besökare.

 

 

 

 

 

 

Kalendarium 2024

Datum kommer fastställas senare 

- Vinterträff - 9 mars i Uppsala
- Sommarträff - 1 juni i Finnhamn (Jolpan)
- Höstträff,  - 31 augusti på Eksär
- Årsmöte - 16 november på Södergården, Stockholm

Vinterträffen 9 mars

Välkomna till Lautrinsällskapets vinterträff den 9 mars!

Vi träffas på Elfstedts Snickerifabrik i Uppsala där vi träffas och pratar båtar, båtinredning, material, materialval och lite olika tekniker. Alltid intressant att dryfta dylika ämnen nu inför sjösättning.
Väl mött kl 13.00 hos oss och vi håller på så länge vi vill. Kaffe och bullar kommer att finnas för den som så önskar.
Adressen är Tegelbruksvägen 1, lokal 13, 757 56 Uppsala.
Anmällan görs på vår FB-sidan eller på mail till laurinkostersallskapet@gmail.com

 

Jubileumsåret 2024.

2024 kommer bli ett fantastiskt år där föreningen firar 30 år och L-32 orna fyller 60 år vilket skall firas ordentligt. Utöver detta har vi nu lagt kalendariumet för året och de aktivitiviteter som vi tänkt oss. Utöver det komme vi ut med fyra nummer av vårt fina blad. Skriv och berätta vad du har för projekt och ta några bilder så kan vi hjälpa till att dela det med fler med samma intresse som du. Inget är för stort eller litet att dela med andra inom förening så dra dig inte för att höra av dig till oss på laurinkostersallskapet@gmail.com.

Glöm heller inte att betala årets medlemsavgift om du inte redan gjort det!

Den 18 november hade vi årsmöte

Årsmötet hade vi på Södergården vilket blev en trevlig tillställning i vanlig ordning. Årets aktiviteter avhandlades och lades till handlingarna. Ulf och Pia berättade om sin segling från Franska Pollynecien till Australien. En fantastisk upplevelse att få hänga med på deras 4000 sjömil.

Höstträff 2 september

Det blev en fin höstträff prognosen till trots. Det blev endast några timmar regn på fredagen med dimma på lördag förmiddag sen sprack det upp och blev sol i vanlig ordning. Eter lunch och kaffe kunde vi sitta bå berget och äta en god middag även om vinden friskade i efter en stund och vi fick gå ner i Sirocco och mysa i värmen. Det blev många härliga historier den här gången också. Ser redan fram emot nästa träff och då är det årsmöte igen.

/Håkan

Somamrträffen 3 juni

På fredagskvällen hade några redan kommit till Norrviken medans vi var några som låg på Myrängsfladen. På lardag mogon blev det kappsegling i ett underbart väder över Jungfrun och Ingaröfjärden ner till målet i Stavsnäs. Något vi skulle vilja göra om igen med några fler båtar.

I vanlig ordning träffades vi på lödagen i Norrviken och det blev en härlig samankomst med mycket segelsnack och härliga drömmar.

/Håkan

Vinterträffen 12 mars

Vi träffades på Neglinge pizzeria där vi också beställde in en god lunch av det enklare slaget.

Väl på Saltsjöbadsegel berättade Hasse att han är född i Stockholm och att hans far jobbade som riggare på Neglingevarvet. Själv började han sin bana 1958 i NewYork genom att gå som lärling på det amerikanska bolaget Rats and lats. 1963 startade han och hans bror segelmakeriet som ligger i en sekelskiftesvilla i Neglinge. 

Idag är halva planet omgjort till bostad medan Hasse fortsatt är verksam med segelmakeriet i den andra delen. På övre planet hade man tidigare tillverkning av segel till Flying Junior och andra jollar. Sen många år är detta nu bostad.

Hasse berättade gladeligen om processen för att ta fram ett segel. 

Viktigt att tänka på vid beställning av segel:

• Vilket material skall det vara sytt i, för och nackdelar med Dacron, Dynema.

• Kolla alltid vilka maxmått (bom, likränna, skotpunkter) du har på din båt då det nästan alltid skiljer sig från båt till båt.

• Tänk igenom vilket segel du vill ha så du kan förmedla det till segelmakare.
Skall seglet vara bra i lätt, medel, stark eller rent av vid hård vind.
Många kommer fram till att det skall vara en kompromiss av alla dessa egenskaper.

Det är dessa som sen ligger till avgörande av dataprogrammets val av kurser och djup i seglets former på de utskurna vågorna som sedan sys ihop till ett segel med dina önskade egenskaper.

De gamla segelritningarna som finns från originalritningarna till våra båtar är gjorda utifrån den tidens hållfasthet i material och har inget med ett modernt segel att göra.

De moderna materialen tillåter betydligt bättre möjligheter i en modernare design där du kan rita in buken med hjälp av ett dataprogram som sedan ligger till grund för de utskurna våderna. Seglet kan då få just de egenskaper som du önskat.

Dynema är dyrare men otroligt mycket slitstarkare, hållbarare. Numera är dessa material också lika UV-tåliga som Dacron.

Storseglen kan med fördel ha genomgående lattor på alla fyra. Reven räcker för de allra flesta att ha två då seglet tål att sträckas ock plana ut bättre. 

Fall, där har vajer överlägset lägst töjning medan lina av Dynema är tillräckligt bra och betydligt trevligare att jobba med.

Tänk på att trimma dina segel efter vindförhållandena för att få maximal fart och minimal lovgitighet.
Använd uthal på bommen och justera cuningham efter vinden, släpp och ta hem på ett enkelt sätt genom en bra och enkel lösning.

Summering.

• Maxmått

• Avstånd till urtaget bomfäste-mastskena

• Dynema-fall är riktigt bra.

• Segel sydda i Dynema är mycket hållbarare men dyrare.

Det blev ett mycket trevligt och uppskattat event.

 /Håkan

Utefter Norges kust

Följ med Urban Lantz utefter Norges kust med L-32an S/Y Lanzette.

Många ville veta mer om Urbans resa så vi lägger ut de filmer som han gjort och som ni kan följa på nedanstående länkar. Urban planerar göra 10 avsnitt, ett nytt kommer varje fredag är det tänkt. Hoppas det kan inspirera andra att segla mera och längre!.

Kanalen är ny så den är nog svår att hitta utan länkarna:

https://youtu.be/4Q5IILfBl74

Webinarium 6 december

Tekniska kommitén hade det första webmötet med tema Rigg & reparationer. Ulf Olsson berättade om hur de hanterade sin skada på glasfibermasten och hur den reparerades.

Vi tackar Ulf och alla andra som deltog på mötet. Ett sammandrag av detta kommer att tas fram och läggas ut när det är klart.

/Håkan

Laurinkostersällskapets årsmöte 2022

Den 19 november hade vi vårt årsmöte på Södergården. Det blev ett mycket trevligt möte och efter  berättade Ulf och Pia om sina resor med  deras L-32a Clary. Så fantastiska bilder från unika platser runt Svalbard ner till Stillahavet. 

Clary

Mer om årsmötet kan läsas i nästa blad där protokollet kommer att finnas med.

Håkan 

3 september hade vi vår höstträff i Finnhamn

Det blåste bra dagarna före träffe så det blev full fart dit i år igen med mycket segling. Vi träffades i vanlig ordning i Finnahmn den 3 september på Södra Långholmens långbrygga. Där fans det som vanligt bra med plats för oss. På kvällen kunde vi sitta på berget och äta en god gemensam middag. Det blev återigen en fantastisk kväll att minnas i kvällsoles sken.

Hemseglingen blev en helt annan upplevelse med svaga växlande vindar så det tog några dagar att komma hem till Trosa igen. 
Det blev minnesvärda seglingsdagar.

Tack till alla er som tog er till träffen, det är alltid lika kul att träffas.

Håkan

11 Juni hade vi sommarträff

Den 11 juni var det vår sedvanliga vårträff i Norrviken på Runmarö, dit är alla var varmt välkomna. Som tidigare kom det deltagare redan på fredagen medans andra kom först in vid 14-15 tiden på lördagseftermiddag. Det blev trevliga återsenden återseenden och nya ansikten att språka med. Det fans som alltid tid för att inspektera varandras båtar och lösningar. På kvällen blev det middag på bryggan.
 

5 Mars!

Is och kallt, nu längtar man till sol och fri horisont. Då är det skönt att drömma sig bort med ett event där Tobias berättar om sina äventyr. Vill du ha länken till mötet så kontakta p_h_lundgren@hotmail.com.

”L32/ 453 Kostra har förberetts i flera år för långfärd. Det var cirka 2 år kvar tills planerad avfärd. Men sommaren 2021 mötte soloseglaren Tobias ombord en annan kosterbåt på väg mot solen och bestämde sig för att hänga på. De tog sig ned över Nordsjön i november och letar sig nu steg för steg mot ekvatorn.”

 

 

Årsmöte 2021

Den 20:e november hade vi årsmöte på Södergården. Det blev ett trevligt möte med föredrag om att bygga sin egen båt.

Protokoll skickas ut isamband med nästa nummer.

Styrelsen

Höstträff i Finnhamn

Årets höstträff bjöd på mycket vind och kul segling även om det var kalla vindar. Några båtar träffades på fjärden och sparring seglade lite vilket alltid är roligt när man har samma förutsättningar. Det är också något som vi skulle vilja få till och göra något av till kommande träffar.

Till salu L32 Janna

 

 

Janna är totalrenoverad 2013 på Rosättra båtvarv. Vacker mahognyinredning och 
modern utrustning i hela båten, allt nytt från 2013. All el och elektronikprylar så som plotter, vindinstrument och batteribank, samt storsegel, fock och linor i rigg nya 2013. Dubbla förstag med genua och självslående fock ger enkla segelbyten. Snabbrev i storseglet. Den kan seglas enkelt och bekvämt då linorna är dragna till sittbrunnen. 
Båten är ca 10m lång, 5,5ton, djupg. 1,5m och långkölad. 
 
Invändigt: Stickkoj akterut till styrbord. Komplett utrustat kök till babord 
med kyl, gasolspis med ugn, söt- och saltvatten. 
Toalett med dusch till styrbord. Salong med soffor bord och vedkamin. Förpik 
med garderober och stor dubbelkoj. 
Totalt 5 sovplatser (varav 2 bäddar i förpik, 1bädd i salongssoffa, 1 bädd 
stickkoj, 1 barnkoj 140cm i salongssoffa). 
 
Utvändigt: Sittbrunn med nåtad teak, stuvfack, Rodkick, Främre förstag på 
peke. Mastheadrigg. Självförsörjande av el via solcellstak. 
 
Utrusting (bland annat): 
- Garmin 720 plotter 
- Nexus 2 seglingsinstrument (ekolod, vindmätare, logg, multi) 
- Stor batteribank med batterivakt, mätare och solcellstak över aktern 
- Stereo med högtalare inne och ute 
- VHF 
- Landström 
- Motor Yanmar 22hk 2QM20H 
- Single Line rev (bom) 
- Vindruta i glas 
Invertor 12v till 230v 
Septitank med däckstömning 
 
Janna är byggd 1964 på Malmö Flygindustri. Plasten i båtens skrov och däck är i dåligt skick. 

 

Pris: 150 000kr 

 

Kontakt: Tobias Richter, tel.: 0734050200 

 

 

 

Till salu

Octav

 

Havskryssaren OCTAV söker ny ägare! Hon är byggd i Treungen i Norge 1979 i enkellaminat och totalrenoverad av yrkesman 2009 - 2011. Då fick hon också ny elastiskt uppställd motor, Westerbeke 35D på 35 hk, nytt hydrauliskt backslag PRM 120 och ny propelleraxel med flexibel koppling och vattensmorda lager.
Båten kan beskrivas som en klassiker i toppskick. Mycket robust segelbåt som också fungerar som flytande sommarstuga för en mindre familj. Båten kommer att genomgå grundbesiktning våren 2021. (Giltig i 5 år). Klicka här för att läsa mer
PRISANTYDAN: 250.000 SEK

Viking Norrgård, Bölevägen 275, 65610 Korsholm Finland
Telefon: +358 40 4868256
E-post: viking.norrgard@gmail.com

 

6:e mars  webbinarium med Tobbe och Eva till karibien

Det blev ett härligt seminarium där Tobbe och Eva berättade om sina seglingar och där vi fick följa med till fantastiska platser från Kanarieörärna till Karibiens övärd.

Tack för dessa två underhållande timmar.

Håkan

Årets första nummer ligger klart för nedladdning

Nu ligger ett nytt nummer av vårt föreningsbladet. Skulle du inte ha fått detta nummer så har vi kanske inte rätt adressuppgifter till dig, återkom till oss i så fall så rättar vi upp det. Det finns även ett inbetalningskort för medlemskap 2021 som ni kan använda. Vi hoppas på att det blir lättaer att genomföra träffar kommande år även om det ser svårt ut i skrivande stund. Nu när ljuset är på väg tillbaks så kan man med glädje se fram emot en skön segelsäsong igen.

Styrelsen.