Laurinkostersällskapet

L 32

Svinga L32 FIN 325 EX SWE325, Bergmarin 1977.

Svinga byggdes av förste ägaren, Sven- Gösta Rundqvist från Göteborg, hos Berg Marin I Karlskrona och kölsträcktes 1977. Avsikten var att bygga och utrusta henne för jordenruntsegling för 2 personer. Hon är ett mycket stabilt bygge. Vid vägning på varvet, efter att mycket plockats ur för vintern, visade vågen närmare 7,3 ton utan rigg! Inredningen är minutiöst utförd helt i trä och den tog 5 år att bygga. Men Svinga seglades varje år under byggtiden. Under åren 1984 – 85 seglades hon till Västindien, och under Sven- Göstas ägo seglades hon bl.a. till Skottland, runt Irland, ner i Biscaya och till Nordsjöländerna.

1998 såldes hon till Jens Christensen i Stege på Mön, Danmark. Jens seglade båten i de danska farvattnen och runt Östersjön, men även till Finland. Jens bytte ut den ursprungliga 2- cylindriga Yanmar-motorn till en 4-cylindrig Nanny Kubota på 50 hkr . Han lät också montera en bogpropeller.

Vi köpte båten på sommaren 2011. Hon hade då stått de senaste åren invid en åkerkant på land och tarvade alltså en hel del finisharbete. Men grundkonditionen på båten föreföll god och inredningen var väldigt välhållen. Under hemseglingen från Danmark upplevde vi dock att båten seglade väldigt trögt, vilket blev en oväntad överraskning. Jag är ju uppväxt i en L32:a och har senare själv ägt 2 laurinkostrar, och alla dessa har varit mycket välseglande.

Jämfört med de andra laurinkostrarna jag seglat är Svinga tyngre och hade ett betydligt mindre storsegel. På L32 MK III är ju masten framflyttad och storseglets underlik 1,10 m kortare än på L32 MK I och MK II. Därtill hade Svinga en mycket stor fast 3-bladig propeller och även bogpropeller, men om dess inverkan tycks råda delade uppfattningar.

Efter att ha bytt till längre storbom och gjort ett ca 10 m2 större storsegel och förlängt peket 80 cm, samt bytt propellern till en flöjlande, har båtens seglingsegenskaper förbättrats dramatiskt. Vi är därför nu mycket nöjda med vår Svinga.

 

Seglar hälsningar från nuvarande ägare Fredrik o Leena Ekström

3